Denemarken

achtergrondinformatie

[document-ikoon]Lid sinds: 1973
Aantal inwoners: 5,5 miljoen
Hoofdstad: Kopenhagen
Staatshoofd: koningin Margaretha II (sinds 1972)
Regeringsleider: Anders Fogh Rasmussen (sinds 2001)
Referendum over Europese grondwet: ja, bindend, oorspronkelijk gepland voor 27 september 2005, nu uitgesteld

Denemarken trad in 1973 toe tot wat toen nog de Europese Gemeenschap heette. Het is een welvarend land.

De houding tot de Europese Unie is te typeren met 'wat hebben we eraan' en 'bemoei je niet te veel met ons'. Dat bleek duidelijk toen de bevolking in 2000 in een referendum de euro afwees. Men vreesde een grotere inmenging van 'Brussel' in de Deense aangelegenheden. Een ander argument van de tegenstanders was overigens dat de euro te zwak was tegenover de Amerikaanse dollar... Bij dat referendum bedroeg de opkomst maar liefst 88%; 53% stemde tegen de afschaffing van de Deense kroon. Bij een opiniepeiling in 2003 was de stemming omgeslagen ten faveure van de euro.

De centrum-rechtse coalitie van premier Rasmussen bestendigde haar positie bij de parlementsverkiezingen in februari 2005. Voor een meerderheid in het parlement steunt Rasmussen op de antibuitenlanderspartij DF.

Na de verkiezingen traden de leiders van de linkse oppositiepartijen terug. Waarschijnlijk wordt het Deense referendum daardoor op zijn vroegst eind 2005 gehouden; de regering heeft de oppositie hard nodig in de campagne, en de oppositie heeft tijd nodig om nieuwe partijleiders aan te stellen en zich te hergroeperen. (update: inmiddels is bekend dat het referendum op 27 september zal worden gehouden.) (update: het referendum is uitgesteld tot een onbekende datum.)