Griekenland

achtergrondinformatie

[document-ikoon]Lid sinds: 1981
Aantal inwoners: 10,7 miljoen
Hoofdstad: Athene
Staatshoofd: Karolos Papoulias (sinds 2005)
Regeringsleider: Konstantinos (Kostas) Karamanlis (sinds 2004)
Referendum over Europese grondwet: nee

Een Europa zonder Griekenland is moeilijk denkbaar. Het land is immers de bakermat van de Europese cultuur. Toch duurde het tot 1981 voordat Griekenland kon toetreden tot de toenmalige Europese gemeenschappen, ook al waren de onderhandelingen in 1962 begonnen. Reden voor het uitstel was het militaire bewind dat tussen 1967 en 1974 aan de macht was. Pas toen de democratie hersteld was, kon de toetreding worden afgerond.

Ondanks miljarden Europese steun was Griekenland lange tijd een van de armste lidstaten. Dat veranderde pas met de grote uitbreiding van 2004, toen een achttal Midden- en Oost-Europese landen toetraden.

Griekenland werd in 2004 op te vingers getikt door de Europese Commissie, nadat bekend was geworden dat het Griekse bureau voor statistiek al jarenlang foutieve cijfers over de toestand van de economie had geleverd. Op grond van de juiste cijfers had het land de euro niet in kunnen voeren. Ook bleek het begrotingstekort zo groot te zijn dat de strafprocedure van het Stabiliteitspact werd ingezet. De in 2004 aangetreden regering gaf de schuld voor de blunders aan haar socialistische voorganger.

De twee grootste partijen in het parlement, de socialistische PASOK en de huidige regeringspartij Nieuwe Democratie, zijn beide voorstander van invoering van de Europese grondwet. PASOK wilde een referendum houden, maar kreeg daarvoor onvoldoende steun. De twee andere, kleinere oppositiepartijen zijn beide tegen de grondwet en wilden ook een referendum. Het parlement bestaat uit één kamer.

Een ruime meerderheid van het parlement stemde op 19 april 2005 in met de Europese grondwet.