Praten over Plan-B ligt in Frankrijk gevoelig

Jacques Delors, voormalig voorzitter van de Europese Commissie en ook wel bekend als Mister Europe, heeft de voorstanders van de grondwet in Frankrijk in verlegenheid gebracht met uitlatingen over plan-B. Delors: "de waarheid gebiedt mij te zeggen dat er een zou moeten zijn".

Delors' partij, de socialistische PS, is officieel voor de grondwet, maar de verdeeldheid binnen de partij is groot. Voorstanders wijzen er telkens op dat er geen plan-B is, daarmee erop hintend dat een afwijzing terug naar af zou betekenen. Met zijn opmerking zwakt Delors dat flink af: volgens hem is er dus wel een mouw te passen aan een Franse afwijzing.

Ook oud-president Valérie Giscard d'Estaing heeft gedachten geuit over wat te doen als niet alle landen de grondwet aanvaarden. "Als zowel Frankrijk als Groot-Brittannië nee zeggen, wordt het systeem onbeheersbaar. Als alleen de Britten nee zeggen, is dat hun probleem. En als Frankrijk zich kwaad maakt, raakt Groot-Brittannië zeer geïsoleerd." Eerder[link naar andere website] zei Giscard, een van de voorzitters van de Conventie die het ontwerp voor de grondwet opstelde, al dat voor de Britten in dat geval slechts een marginale positie zou resteren.