Grote belangstelling voor subsidie

De referendumcommissie heeft voor 337 activiteiten subsidie-aanvraagen ontvangen, samen goed voor 7,3 miljoen euro. Aanvragen konden tot 15 maart worden ingediend.

De commissie is ingesteld door de Tweede Kamer om het referendum voor te bereiden. Ze heeft 1 miljoen euro om te verdelen over voor- en tegenstanders (elk 400.000 euro) en neutrale partijen (200.000 euro).

De verdeling van de aanvragen is als volgt:

  • voorstanders: 76 projecten, 1,9 miljoen euro
  • tegenstanders: 60 projecten, 1,7 miljoen euro
  • neutralen: 201 projecten, 3,7 miljoen euro

Op de website van de referendumcommissie is een lijst (PDF)[link naar andere website] te vinden met alle aanvragers. Het gaat om uiteenlopende organisaties: politieke partijen, accountantsbureaus, een roeivereniging, scholen, debatcentra. Ook hebben 56 particulieren subsidie aangevraagd.

Eerder deze week besloot het Europees Parlement om 7,7 miljoen euro te besteden aan onpartijdige voorlichtingsactiviteiten. Het EP wil een educatieve campagne opzetten, waaruit duidelijk zou moeten worden hoe burgers in hun dagelijks leven zullen profiteren van de voorgestelde grondwet. Ook de Europese Commissie heeft ongeveer 8 miljoen euro uitgetrokken voor een informatie-offensief.

Het Nederlandse kabinet gaat 1,5 miljoen euro uitgeven aan een naar eigen zeggen neutrale opkomstcampagne, en houdt nog eens 1,5 miljoen achter de hand[link naar andere website] voor een ja-offensief, nodig als de nee-campagne erin slaagt veel aandacht te verkrijgen.