Reacties

PvdA: Europese grondwet is helder, modern en toegankelijk (p. 3)

Slot van ons interview met Frans Timmermans (PvdA, Tweede Kamer), als lid van de Europese Conventie nauw betrokken bij het opstellen van de Europese grondwet. Over 'wat als' en waarom we vóór de grondwet moeten kiezen.

03 May 2005 14:05 | door: K. Bogaard
Belgie, Nederland en Luxemburg hebben de aanzet gegeven tot Europese samenwerking. Nu we zover gevorderd zijn dat er sprake is van de invoering van een "Europese Grondwet" zou het een blamage zijn indien de Nederlandse bevolking zich tegen dit verdrag uitspreekt. Wie A zegt moet ook B zeggen. De grondwet is een logische stap op weg naar een werkelijk "Verenigd Europa".
14 May 2005 23:05 | door: b. olsen
wij hebben geen ja gezegd tegen de eu en ook niet tegen de euro . omdat er aan ons niks is gevraagd. zijn wij er beter van geworden . neeeeeee. alleen maar slechter en dat onder jullie beleid. het is allemaal mooipraterij, want ik wil jullie wel eens zien ALS JULLIE ROND MOETEN KOMEN VAN 160 EURO PER MAAND MET TWEE PERSONEN.want dat houden wij over als de vaste lasten betaald zijn en het is niet van een uitkering. denken jullie nou echt dat wij ons nog een oor aan laten naaien. onze stem zal nee zijn , want ons vertrouwen in de politiek is weg.
16 May 2005 20:05 | door: aris
Leuk verhaaltje, meneer Timmermans. Inhoudelijk ga ik er even niet op in, u weet dat een aantal van uw beweringen in dit stuk eveneens onjuist zijn of op zijn minst niet de hele waarheid vertellen. Soms komt uw mening zelfs kleinerend over naar Nee-stemmers als zouden zij als enigen de grondwet niet gelezen hebben.
Het heeft me in hoge mate verbaasd dat weer de partijen aan de linkerkant (muv SP) weer een heel groot deel van de bevolking in de kou laat staan door hun expliciete stellingname voor JA.
U zult waarschijnlijk beweren dat dat niet waar is, maar u kunt daar niet onder uit als u de reacties in het land kent.
Niet alle reacties zijn terecht, maar er zijn zeker een groot aantal punten waar de reacties en angsten wel terecht of begrijpelijk zijn. In ieder geval verdienen deze reacties aandacht.
Kijk, dat een partij als de VVD voor een dergelijke "grondwet" is, vanuit hun ideologie, begrijpelijk. Maar van partijen die beweren links te zijn (dus sociaal), zoals de PvdA en Groenlinks, had ik minimaal een neutrale houding verwacht.
Door deze houding zullen veel mensen in het kamp van de door u zo verfoeide SP en Partij Wilders gedreven worden. Erg veel hebben jullie niet geleerd van de onvrede die er de oorzaak van was dat Pim Fortuijn zo machtig kon worden.
U mag van geluk spreken dat Geert Wilders niet zijn charisma heeft
17 May 2005 15:05 | door: Aris
Franse nee-stemmers in de meerderheid

Uitgegeven: 16 mei 2005 21:06
Laatst gewijzigd: 16 mei 2005 21:28

PARIJS - Uit recente opiniepeilingen blijkt dat in Frankrijk de nee-stemmers de overhand hebben in de aanloop naar het referendum over de Europese grondwet op 29 mei. Uit peilingen van de instituten Ipsos en CSA bleek maandag dat 51 procent van de ondervraagden 'non' zou stemmen en 49 procent 'oui'.

Zaterdag voorspelden onderzoekers van het instituut Ifop dat de nee-stemmers op 54 procent zouden uitkomen, terwijl peilingen uit de periode daarvoor een kleine meerderheid voor 'ja' aangaven. Het aantal ja-stemmers is nu zowel bij de linkse als de rechtse kiezers gedaald.

PvdA: Europese grondwet is helder, modern en toegankelijk (p. 3)

Slot van ons interview met Frans Timmermans (PvdA, Tweede Kamer), als lid van de Europese Conventie nauw betrokken bij het opstellen van de Europese grondwet. Over 'wat als' en waarom we vóór de grondwet moeten kiezen.

Reageren is niet meer mogelijk.