EU-top last "periode van reflectie" in

De regeringsleiders van de 25 EU-lidstaten hebben gisteren besloten een denkpauze te houden over de Europese grondwet om over een jaar te bekijken hoe de situatie dan is. Landen die dat willen kunnen in de tussentijd de grondwet voorleggen aan de bevolking. Het ratificatieproces is dus niet gestopt; wel wordt november 2006 niet langer als haalbare invoerdatum gezien.

De premier van Denemarken liet meteen weten dat het Deense referendum, gepland voor 27 september, wordt uitgesteld; een nieuwe datum is echter nog niet gekozen. Het referendum in Luxemburg op 10 juli gaat gewoon door; Polen houdt vast aan het plan om op 9 oktober een uitspraak van het volk te vragen. Groot-Brittannië had al besloten tot uitstel van het referendum, en wordt daarin waarschijnlijk gevolgd door Portugal en Tsjechië. Ierland heeft laten weten het voor dit najaar geplande referendum door te schuiven naar 2006.

Over het Franse en Nederlandse 'nee' zei de huidig EU-voorzitter premier Juncker niet te geloven dat de bevolkingen het grondwettelijk verdrag werkelijk afwijzen. Hij voegde eraan toe dat "het electoraat zich helaas niet besefte dat het verdrag bedoeld was om tegemoet te komen aan hun zorgen" en dat daarom een pauze is ingelast om een en ander uit te leggen aan de bevolking.

Update: volgens de Gazet van Antwerpen[link naar andere website] hebben ook de Finse en Zweedse regeringen de ratificatie uitgesteld. Finland wil eerst een binnenlands debat over de grondwet voeren; Zweden wil in de herfst bezien of de ratificatie wordt voortgezet. De Zweedse premier Göran Persson wil dan wel dat Frankrijk en Nederland nieuwe referenda over de grondwet houden, aldus de GVA. Estland zou wel door willen zetten.