Sarkozy: voer mini-grondwet in

De Franse minister en mogelijk presidentskandidaat Nicolas Sarkozy heeft een paar weken geleden gepleit voor de invoering van een uitgeklede versie van de Europese grondwet. Hij dacht aan een Europese minister van Buitenlandse Zaken, een vaste voorzitter voor EU-bijeenkomsten en aanpassing van de stemverhouding tussen de verschillende landen. Voor deze 'grondwet-light' zou geen referendum nodig zijn, aldus de conservatieve minister van Binnenlandse Zaken.

Mocht dit een echt voorstel worden, dan zou het niet bij voorbaat kansloos zijn. De mening van Frankrijk telt nog altijd in de EU, en de nieuwe regering die volgend jaar gekozen zal worden heeft niet de last van de referendumnederlaag van mei 2005. Sarkozy's socialistische mogelijke tegenkandidaat Ségolène Royal heeft al laten weten niets in het voorstel te zien. Ook de Nederlandse minister Bot keurt het af: hij is bang dat andere landen allerlei eigen favoriete onderwerpen in de mini-grondwet opgenomen willen zien.

Sarkozy wil het beruchte deel III schrappen - het omvangrijke en gedetailleerde deel waarin iedereen wel iets verwerpelijks kon vinden. De Italiaanse premier Prodi zag wel iets in Sarkozy's voorstel maar wees erop dat deel III juist enkele bepalingen bevat over het verbeteren van de besluitvorming, aldus de EU Observer[link naar andere website].