Hervormingsverdrag getekend

Regeringsleiders van de 27 lidstaten hebben vanochtend in Lissabon het Hervormingsverdrag getekend. Het verdrag gaat vanaf vandaag door het leven als het Verdrag van Lissabon.

Op dit moment is Ierland het enige land waar een referendum zal worden gehouden over het nieuwe verdrag. De Deense regering acht het verdrag niet ingrijpend genoeg voor een referendum, net als eerder de Nederlandse regering.

Op initiatief van enkele landen, waaronder BelgiŽ en Duitsland, is op het laatste moment nog een verklaring opgenomen bij het verdrag over de Europese vlag en het Europese volkslied. De Nederlandse staatssecretaris Timmermans, die het weglaten van die symbolen eerder een belangrijke Nederlandse overwinning noemde, deed deze toevoeging nu af als symboolpolitiek.

Het nieuwe verdrag wijzigt de twee belangrijkste verdragen van de EU: het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap. Dat laatste heet voortaan het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie.

Zie de pagina met documenten voor links naar de uiteindelijke tekst van het verdrag.