Stelling van de week

Door de grondwet zal de EU eindelijk iets voorstellen in de internationale politiek.

12-05-2005 Met de grondwet worden landen gedwongen eerst met elkaar te overleggen alvorens het eigen standpunt te verkondigen. Grote landen zien steeds meer in dat ze met een alleingang niet ver komen. De nieuwe Europese minister van Buitenlandse Zaken kan het gemeenschappelijke beleid beter uitdragen. En de EU zal een sterkere vuist kunnen maken door de verbeterde samenwerking op het gebied van defensie.

Stand: eens: 3; oneens: 4; geen mening: 2

12 May 2005 23:02 | door: Sicco | eens

Eens. Verdeeldheid als over Irak is onvermijdelijk. En de grondwet biedt geen garanties, maar dwingt de lidstaten wel tot betere samenwerking. Volgens mij zou het geklungel van de EU in Joegoslaviƫ (1992-95) nooit gebeurd zijn als toen goed was samengewerkt, en als de EU zelf militair had kunnen optreden. Nu hadden we ******** de Amerikanen nodig om de shit in onze achtertuin op te lossen. En er zijn nu plenty conflictgebieden in de wereld waar de VS niet optreden (geen olie) maar waar de EU goed zelf aan de slag zou kunnen. Met VN-mandaat uiteraard.

Vrede en veiligheid in de rest van de wereld is goed voor Europa. Kom maar op met die grondwet, ik ben er klaar voor.

14 May 2005 18:26 | door: Jogie | eens

[verwijderd; reageer s.v.p. op de stelling, red.]

15 May 2005 11:08 | door: janus | geen mening

Het is onwaarschijnlijk dat de europese landen al niet veel uitmaakte in de internationale politiek, dit heeft met geld te maken. Nederland heeft alleen al meer kapitaal op de plank liggen als het huidige rusland.
Ze doen hier wel zielig maar nederland heeft alleen al door zijn financieele positie een grote stem, even voor de duidelijkheid Zweden is het rijkste land van de gehele wereld en heeft de meeste invloed dit alleen al door de vele deelnemingen in de diverse bedrijven over de gehele wereld.

15 May 2005 12:02 | door: Maurice | oneens

Het leuke is altijd dat voorstanders de tegenstanders min of meer voor dom aanzien. Alleen daarom al stem ik tegen. [rest verwijderd: had nog minder betrekking op de stelling, red.]

16 May 2005 12:41 | door: Alexandra | geen mening

deze stelling vind ik een beetje dubbelzinnig. okee, wanneer we dus ja zeggen, gaat Europa verworden tot een " grootmacht"? Maar hoe zit het met Nederland?Waar blijven wij in dit verhaal? Als je het goed bekijkt, stemmen we eigenlijk onzelf weg. Simpel gesteld? Ja! Maar laten we eerlijk zijn. Wij Nederlanders betalen per hoofd van de bevolking het meest van alle Europese landen. Zijn we echt bereid om nog meer te betalen? Ik ben dan misschien een Europeaan, maar ik ben eerst Nederlandse. En dat wil ik zo houden. Nee, voor mij geen nieuwe grondwet. Ik geef mijn rechten en plichten niet uit handen. Zeker niet aan een parlement dat ik niet ken!

17 May 2005 15:31 | door: Maxima | oneens

Ik ben toch bang dat er een veel te groot bureaucratisch geheel ontstaat, hetgeen tot gevolg heeft dat er op korte termijn geen beslissingen kunnen worden genomen.
Een lichtpunt zou zijn om het uitleveren en berechten van criminelen in heel Europa even zwaar te maken, zelfs als dat in Nederland tot aanpassing van ons rechtstelsel betekent.

17 May 2005 23:45 | door: Saskia | eens

De europese grondwet beslist niet zomaar over alles dus er is geen sprake van dat Nederland haar identiteit verliest. Ik denk dat de europese grondwet een hoop geklungel en geklaag tussen landen onderling kan voorkomen en samenwerking kan bevorderen. De macht van Europa in de wereld is erg belangrijk omdat het allang niet meer het continent van de toekomst is. Nederland zal, naast opkomende landen als Japan en China al helemaal uit de wereldpolitiek verdwijnen. Europa moet haar krachten bundelen.

18 May 2005 00:27 | door: Wil | oneens

Europa speelt in de internationale politiek een ondergeschikte rol, een stem voor zal daar niets in veranderen. Wel zullen we onnze eigen nationale identiteit ermee verliezen en aan de leiband van Frankrijk en Duitsland (na 60 jaar geven we ons toch nog over?) meelopen.
Ons land is prima in staat zijn eigen buitenlandse politiek te bepalen en laten we dat vooral zo houden. eendracht maakt zeker geen macht!!

18 May 2005 13:21 | door: Gert | oneens

U bedoelt dat de kleine landen gedwongen worden naast hun grote broeders mee te lopen. Verlies dus van eigen identiteit. Als er op bepaalde punten moet worden samengewerkt kan dat evengoed. Daar is een 'grondwet' niet voor nodig. Er wordt al genoeg vanuit Brussel door onze strot gedouwd en er wordt door Brussel al genoeg uit onze zakken getroggeld.

Waar blijft onze landbouw? Waar blijft onze visserij? Waar blijft onze veeteelt. Wij mogen straks geen visje meer uit de zee halen, zonder daarvoor een grote boete te betalen. Terwijl andere landen er lustig op doorvissen; zo was het- zo is het- en met die grondwet wordt ons stemmetje in Europa alleen maar kleiner enzachter.

Deze feodale regering zal mij deze grondwet niet door de strot duwen. Al onze schatten worden verkwanselt door een stel abtenaren die eerst aan hun eigen portemonee denken, daarna hun eigen pens vol/ver eten en vervolgens nog wat smoezen verzinnen om het volk gedeisd te houden. Hoeveel schandalen met deklaraties moeten er nog volgen. Weet u wat een parlementarier mag spenderen voor een maaltijd, een avondje yapyum. En u moest eens weten hoeveel van deze mensen wordt gefetteerd om daarna dubieuze contracten en afspraken te maken met hun gastheer.

Mensen wordt wakker!!!!!!!!!!!!!!!!

Zeg maar NEE tegen deze grondwet

Discussie gesloten.