Meningen over de Europese grondwet

Wie zegt wat. Een verzameling citaten, alfabetisch geordend op de achternaam van de spreker/schrijver.

 

Volgens de Europese grondwet blijven de landen zelf bepalen hoeveel arbeidsmigranten zij toelaten. Misbruik van de asielprocedure kan worden beperkt door in Europees verband een eind te maken aan het zogenoemde "asielshoppen" en door het beter bewaken van de buitengrenzen. Bovendien kunnen de Europese landen gezamenlijk herkomstlanden beter dwingen afgewezen asielzoekers en illegale immigranten terug te nemen.

Henk Kamp, minister van Defensie. Bron: website ministerie

Eerst wilde ik tegenstemmen, omdat ik euroscepticus ben. Maar de tegenstanders inspireren mij nu tot een ja. Van Wilders tot Marijnissen: kan het ongeloofwaardiger?

Jort Kelder, hoofdredacteur Quote. Bron: gesprek met het ANP

De Europese grondwet is een ramp voor dieren, natuur en milieu.

Lieke Keller, directeur Bont voor Dieren. Bron: radiospotje

De eigenlijke vraag is: gaan we met dit verdrag een bescheiden stapje vooruit ten opzichte van het - vorige - verdrag van Nice? Het antwoord is ja. Het is goed voor de veiligheid in Europa en de bestrijding van het terrorisme en de EU kan er sociaal-economisch sterker door worden.

Wim Kok, oud-premier. Bron: pro-website regering

En dan worden we straks ook nog eens opgezadeld met een gemeenschappelijke minister van Buitenlandse Zaken. Wie het ook gaat worden, ik zie hem buiten Europa niet makkelijk optreden als de verdediger van de typisch Nederlandse waarden en normen. [..] Hoe zal hij of zij reageren als er gesproken wordt over euthanasie of over homo- en lesboparen die in Nederland welkom zijn op het stadhuis? Ik hou mijn hart vast.

Henk Krol, hoofdredacteur Gay Krant. Bron: dit artikel